ΒΑΜΒΑΚΙ

Το βαμβάκι έκανε εμφάνιση για πρώτη φορά στη χώρα μας το 174 μ. X. στην
Ηλεία. Κατά τον 10ο αιώνα είχε διαδοθεί σε όλη την Ελλάδα. Το βαμβάκι, παρά το
υψηλό κόστος παραγωγής του, αποτελεί ένα δυναμικό γεωργικό προϊόν μεγάλης
καλλιέργειας. Το είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα είναι το G.hirsutum. Η
υψηλότερη αποδοτικότητα του εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του μήκους της
βλαστικής περιόδου κάθε περιοχής . Όσο μεγαλύτερη είναι η βλαστική περίοδος ,
τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόδοση του βαμβακιού.
Με στόχο μας την υψηλή ποιότητα λαμβάνουμε υπ’ όψη τις εξής παραμέτρους :
→ Αγρονομικούς χαρακτήρες , όπως η παραγωγικότητα, η  ικανότητα
προσαρμογής σε διάφορα περιβάλλοντα (π.χ.  αντοχή στην ξηρασία) , η
πρωιμότητα, η εκατοστιαία αναλογία ινών , η αντοχή στις ασθένειες (π.χ.
αδρομυκώσεις)  και τα έντομα.
→ Μορφολογικούς χαρακτήρες ,(οι οποίοι κυρίως συνδέονται με την μηχανική
συγκομιδή ) όπως ύψος και σχήμα φυτών,  η θέση σχηματισμού των καρυδιών, η
εμφάνιση  αναβλαστήσεων , η ομοιομορφία ανοίγματος των καρυδιών και η
συγκράτηση του σύσπορου βαμβακιού στο καρύδι .
→Τεχνολογικούς χαρακτήρες , όπως το μήκος της ίνας, η λεπτότητα, η ωριμότητα,
η αντοχή, το χρώμα και η ομοιομορφία του μήκους.
Οι καρποί του βαμβακιού ονομάζονται καρύδια. Είναι κάψες που διαφέρουν σε
σχήμα και μέγεθος.  Συνήθως έχουν σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα, δερματώδη
εμφάνιση και χρώμα ανοιχτό πράσινο. Το μέγεθος και το βάρος του καρυδιού
υπόκεινται σε μεγάλη διακύμανση ,γιατί εκτός από το γενότυπο επηρεάζονται
σημαντικά και από πολλούς άλλους παράγοντες όπως τη μηχανική σύσταση,
γονιμότητα και υγρασία του εδάφους ,τους εχθρούς και ασθένειες, την ημερομηνία
εμφάνισης του αντίστοιχου άνθους κλπ.

Συνιστώμενη λίπανση :

Οι περιοχές της Ελλάδας όπου καλλιεργείται το βαμβάκι έχουν διαφορετικές
κλιματολογικές συνθήκες με διαφορετικό μήκος βλαστικής περιόδου.
Αυτό επηρεάζει :
– την πρωιμότητα σποράς,
– το μήκος της περιόδου ανάπτυξης των φυτών,
– την εποχή  και τις συνθήκες συγκομιδής
– και την απόδοση .
Για το λόγο αυτό η αντίδραση στη λίπανση είναι διαφορετική στις διάφορες περιοχές .
Η λίπανση με φώσφορο δεν είναι απαραίτητη, όταν προηγήθηκαν καλλιέργειες (π.χ.
χειμερινά σιτηρά) που λιπάνθηκαν επαρκώς τα προηγούμενα χρόνια με το στοιχείο
αυτό .  Προσθήκη καλίου γίνεται σε περίπτωση διαπίστωσης συμπτωμάτων
τροφοπενίας και μετά από επιβεβαίωση με εδαφολογική ανάλυση.  Συνιστώνται 5-8
kg καλίου /στρ. , ανάλογα με την περιοχή.
Συνιστώμενες ποσότητες λιπαντικών στοιχείων και χρόνος εφαρμογής τους –
Κεντρική Μακεδονία :
Άζωτο → 10-12 kg (βασική ή βασική + επιφανειακή λίπανση )
Φώσφορο → 5-6 kg  (βασική λίπανση)